+3670 411 3000
info@mislenyiizmuhely.hu

A kopácsi származású Juhász János és párja, Ágnes a magyarországi Kozármislenyben vezetik családi vállalkozásukat, a Mislenyi Ízműhelyt. Saját kertjükből származó alapanyagokból készült, természetes módon termelt és feldolgozott vegán, gluténmentes élelmiszereik egyre kelendőbbek a piacon.

Eredeti cikk: https://kepesujsag.com/hazi-pastetomok-tesztaontetek-aszalvanyok-szeretettel-izesitve

Juhászék évek óta vegetáriánus étrend szerint főznek, táplálkoznak, melyhez a zöldséget és gyümölcsöt kertjükben termelik meg, vegyszerek nélkül. Sokéves tapasztalattal rendelkeznek a biotermesztés és az ún. permakultúrás – a természetben zajló folyamatokat alapul vevő mezőgazdasági rendszer – kertészet, akárcsak az ájurvédikus konyha területén. Ezt a tudást kamatoztatják ízműhelyükben, a vegán pástétomok, gyümölcslevek, lekvárok, aszalt gyümölcsök, tésztaöntetek készítése során.

– Az egészséges életmód alappillére a táplálkozás – vallja János, aki egyfajta küldetésként is tekint arra, hogy az embereket a tudatosabb étkezésre ösztönözze.

Noha mindig is odafigyelt, hogy egészséges ételeket fogyasszon, az ízműhelyt csak nyugdíjaztatása után nyitotta meg párjával. Azelőtt más dolgokkal foglalkozott, amelyekhez azonban többé-kevésbé kapcsolódik mai vállalkozásuk.

Termesztett szarvasgombát, dolgozott iskolaszakácsként, kitanulta az ájurvédikus konyhát

Még a 80-as években kezdett szarvasgomba-termesztésbe idehaza, Szlavóniában kisebb erdőt telepített erre a célra. Később Budapesten az elsők között tette le a szarvasgombavadász vizsgát, részt vett Magyarország déli részének feltérképezésében is. Emellett csiperke- és laskagomba-termesztéssel is foglalkozott, volt több mint ötven tonnás hozama is.

Egy időben az egerági iskola menzáján főzött, miután az ottani önkormányzat egészséges diákétkeztetés programra nyert pályázatot. A projekt keretében bolti élelmiszerek helyett házilag termelt alapanyagokból főzött egészséges és finom ételeket.

Később egy vegán vendéglátóban dolgozott, ahol az indiai konyhával ismerkedett meg. Bulgáriában egy mesterszakács segítségével mélyíthette el tudását az – ötezer éves múlttal rendelkező – ájurvédikus konyha területén.

Az ízműhely

A vendéglátói szakmából ment nyugdíjba, de úgy érezte, túl fiatal még ahhoz, hogy otthon üljön, ezért párjával úgy döntöttek, családi vállalkozásba kezdenek. A Mislenyi Ízműhelyben legelőször a vegán pástétomokat kezdték készíteni, kizárólag növényi alapanyagokból, gazdag fehérje- és ásványianyag-tartalommal. Jelenleg kilencféle pástétom szerepel kínálatukban, köztük a csicseriborsós, fehérbabos, májbabos, lencsés, zöldborsós, padlizsános ízesítésű.

Felgyorsult világunkban sokaknak nem jut idejük főzni, elsősorban őket célozták meg tésztaönteteikkel, melyek gombás, vegán-vadas, spenótos ízesítésben kaphatók.

Egyre népszerűbbek vásárlóik körében a különböző aszalással készült termékeik, mint például az aszalt és csonthéjas gyümölcsöket is tartalmazó „varázsgolyók”, az egyik legújabb termékük pedig az indiai fűszerezésű, csípős zöldségszelet.

Az ízesítések Juhászék ötletei alapján születnek, az alapanyagok válogatásában szabadon engedik fantáziájukat, de, mint mondják, termékeik elmaradhatatlan „tartozéka” a szeretet, amellyel a munkához állnak.

„A húsmentes is lehet finom“

A termékeiket vásárokon, piacokon, illetve reform élelmiszereket forgalmazó boltokban árusítják.

– Egyre több a tudatos vásárló, akik a vegán termékeket keresik, de vannak bizonytalanabbak, akik nehezen tudják elképzelni, hogy a húsmentes lehet finom is. Ezért standunknál általában kóstolásra is van lehetőség, s aki megízleli az ételeinket, általában kellemesen csalódik, s vásárlóként távozik tőlünk – nyilatkozta lapunknak Ágnes.

„Van jövője az üzletünknek”

Ma már sokan figyelnek oda az egészséges táplálkozásra, mások pedig rákényszerülnek az étrendváltásra. Egyre nagyobb az allergiás betegek száma, akik kerülik a lisztet, a tejtermékeket, a napraforgóolajat stb. Ami pedig Juhászék ízműhelyében készül, nem tartalmaz se lisztet, se tejet, se semmilyen állati eredetű terméket.

– Úgy gondolom, van jövője az üzletünknek. Folyamatosan nyílnak a biotermékeket forgalmazó üzletek Pesten, egyre nehezebben tudjuk ellátni a piacot, akkora a kereslet – mondja János, hozzátéve, néha késő éjszakáig dolgoznak, hogy ki tudják szolgálni a vásárlókat.

Nemrég fejlesztették vállalkozásukat, gépeket vásároltak, amelyek megkönnyítik a feldolgozást, ezenkívül napelemeket telepítettek az energiatakarékosság érdekében.

Szeretnék, ha idővel gyerekeik is kivennék részüket a családi vállalkozásból. A bioboltok, piacok mellett – lehetőségük szerint – a környékbeli fesztiválokra is eljárnak árusítani, nem kizárt, hogy felénk is elnéznek majd, s találkozhatunk velük valamelyik drávaszögi rendezvényünkön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük